Presskontakt

ALF ANDEFORS
+46 (0)70-306 29 72
alf@futureeco.se
BÖRJE JONSSON
+46 (0)70-589 17 22
borje@futureeco.sePressmeddelande November 2014

Globala miljöproblem har en lösning i Boden

I Norrbottens inland, i Bodens kommun, blir waste till win,rest till resurs. Den 2 december öppnar bolaget Future Ecoen unik demonstrationsanläggning för utveckling och tester avolika bränslemixer som kan lösa många globala miljöfrågor.

Olivkärnor, chips och slaktavfall är några av alla de bränslen som kan omvandlas till resurser i den demoanläggning som invigs i Boden den 2 december. Redan idag används metoden flitigt på bland annat stora stuterier och hästgårdar där hästgödseln ingår i ett tekniskt utvecklat kretslopp som både sparar energi, miljö och pengar. Det har även visats stort intresse från Kina för att lösa problemen med luftföroreningar från eldning av mixar med stråhalm och samtidigt utvinna energi med denna teknik.Nyheten i Boden är att man nu har byggt upp en anläggning i storformat där intressenter från övriga landet och världen får testa och utveckla sina egna bränslen i olika mixer.Hjärtat i verksamheten är den stora multibrännaren för svåra bränslen som har en fukthalt på upp till 61 procent. Men det som gör anläggningen unik i sitt slag är att man under samma tak har tillgång till labb, kompetens, teknisk support, närhet till verkstad och även möjlighet till pelletering och granulering. Luleå Tekniska Universitet ligger bara cirka 45 minuter bort liksom flyget för långväga besökare.

Här har man vänt nackdelarna till fördelar. I det jämförelsevis glesbefolkade Boden är det lugnt och man får arbeta i fred med sin utveckling. Boden har också ett klimat med stora temperatursvängningar mellan het högsommar och subarktisk vinter. Det som fungerar här, det fungerar överallt.

Anläggningen är den första av flera planerade demo- och testanläggningar med olika inriktningar som tillsammans gör Boden till en kommun som ligger i spetsen inom biobränslen, återvinning och förädlande av restprodukter.

Vid invigningen tisdagen den 2 december kl 12.00-15.30 får Ni en visning av den första demoanläggningen och presentation av pågående och framtida utvecklings- och forskningsprojekt. Vi visar även upp nuläget i byggnationen av en fullskalig frystorkningsanläggning med kapacitet att hantera upp till 1 000 ton avloppsslam per år. På plats finns samtliga delägare i Future Eco samt samarbetspartners, Luleå Tekniska Universitet med flera.

För mer information och anmälan till invigningen:

Alf Andefors, VD
tel. 070-306 29 72
e-post. alf@futureeco.se

Nyheter

1 mar 2016
Future Eco kompletterar sin ägargrupp och går från sju till nio starka delägare. Frebelt ny...
2 dec 2014
Nyhetsmaterial för fri publicering: I Boden invigdes den 2 december en demoanläggning som öppnar...
19 nov 2014
Den 2 december invigs vår demonstrationsanläggning för utveckling och tester av olika...