Nyheter

2 december 2014

Demoanläggning i Boden löser globala miljöproblem

Nyhetsmaterial för fri publicering:

I Boden invigdes den 2 december en demoanläggning som öppnar dörrarna för hela världen att testa och utveckla egna bränslemixer i Norrbotten. Under ett och samma tak finns labb, torkning, frystorkning, granulering/pelletering, mekanisk verkstad, kompetent personal och teknisk support. 

Olivkärnor från Medelhavet och risskal från Asien är wastematerial som kan omvandlas till win i dubbel bemärkelse på norrbottnisk mark. Man skapar inte bara nya användningsområden för ratat material som tidigare har deponerats. Man får också värme och energi och kan på så vis bidra till lösningen av många globala miljöproblem.

Satsningen på den nya demonstrationsanläggningen i Boden har gjorts av bolaget Future Eco North Sweden AB, som ägs av de lokala spetsföretagen Ragn-Sells, BDX, Svalget Återvinning, Swebo Bioenergy AB, Harads Arctic Heat AB, SWEROCK AB, AB Berglunds Rostfria och Bodens kommun.

Hjärtat i anläggningen är en multibrännare för förbränning av extremt fuktiga material på upp till 61% fukthalt.

Tekniken används redan idag på stuterier, trädgårdsanläggningar med mera som en del i lokala kretslopp där alla biprodukter eldas och ger ren energi.

Stora möjligheter
Kina har visat intresse för att lösa problemen med luftföroreningar från eldning av mixar med stråhalm och samtidigt utvinna energi med denna teknik. Gruv, massa-, stål- och skogsindustrin samt samhällsinfrastruktur är andra områden som kan ha intresse för detta. Variationen av bränslen som går att utveckla med den här tekniken är i det närmaste oändlig, t ex potatisskal, chips, slaktavfall, gödsel, stråhalm, skogsvåt flis, wastepellets, traditionell pellets, grot, spannmål med mera.

Komplettering under samma tak
Transportabel och stationär processutrustning kan kopplas till den energi som frigörs i den stora multibrännaren. Genom pelletering, granulering, frystorkning eller andra metoder kan man hantera askor, slagg och slam. Bara några steg från multibrännaren finns ett laboratorium för inledande volymstudier och grundläggande tester av fuktkvoter, hållfasthet, uppvärmning med mera.

I nära anslutning finns även en mekanisk verkstad.

Stort intresse
På plats på invigningen fanns ett 80-tal personer, bland andra Jarno Romppanen från Tecwill Granulators i Finland.

- Här finns alla spelare som behövs för att skapa affärer – entreprenörer, forskare, systemleverantörer och kunskap. Här finns helt klart potential, och jag ser mycket som kan kopplas samman med vad som händer på finska sidan, säger han.

Jurate Kumpiene, professor i avfallsteknik, Luleå Tekniska Universitet, ser också stora möjligheter med anläggningen och den miljöteknikutveckling som pågår i Boden med omnejd.

- Många är duktiga på varsitt håll, men det är när vi kan komplettera varann som vi blir starka och får regionen att växa. Här har jag möjlighet att göra relevant industri- och näringslivskopplad forskning som kan tillämpas i samhället på en gång. Det är inte alls så vanligt annars, säger hon.

Vår förhoppning är att vår teknik och anläggning ska öppna dörren till spännande innovativa lösningar som sparar både miljö, energi och pengar runt om i världen. Kanske ser vi om några år att Bodenregionen har nått en internationellt erkänd position inom miljöteknik som även bidrar till att utveckla stora teknikcenter mot ett hållbart kretslopp, säger Alf Andefors, VD Future Eco.

- Det avgörande nu är att det svenska regelverket hänger med teknikutvecklingen, säger Mikael Jansson, SWEBO Bioenergy, som äger lokalerna där anläggningen finns och ser stora utvecklingsmöjligheter världen över med denna teknik.

För mer information:
Alf Andefors, VD, tel. 070-306 29 72

pdf Ladda ner fil  10.pdf  70,8 KB 

Kompletterar ägargruppen - Frebelt ny delägare

1 mars 2016
Future Eco kompletterar sin ägargrupp och går från sju till nio starka delägare. Frebelt ny delägare i Februari 2016Frebelt AB är ett familjeägt företag som har arbetat med bandtransmissioner och transportlösningar i över 30 år. De har sitt säte i...
 
 

Inför invigning av första demoanläggningen

19 november 2014
Den 2 december invigs vår demonstrationsanläggning för utveckling och tester av olika bränslemixer. Med det öppnar vi dörrarna för intressenter från hela världen som vill utveckla och testa sina egna mixer av material med Boden och vår teknik och...
 
 

Världsunik demoanläggning byggs i Boden

17 mars 2014
På Swebo Bioenergy AB i Boden byggs nu en fullskalig demonstrationsanläggning förutveckling av olika bränslemixer. Anläggningen, som kan bli intressant för användare från hela världen, beräknas stå färdig under 2014. Tre olika test- och...
 
 
 

Nyheter

1 mar 2016
Future Eco kompletterar sin ägargrupp och går från sju till nio starka delägare. Frebelt ny...
2 dec 2014
Nyhetsmaterial för fri publicering: I Boden invigdes den 2 december en demoanläggning som öppnar...
19 nov 2014
Den 2 december invigs vår demonstrationsanläggning för utveckling och tester av olika...