Nyheter

19 november 2014

Inför invigning av första demoanläggningen

Den 2 december invigs vår demonstrationsanläggning för utveckling och tester av olika bränslemixer. Med det öppnar vi dörrarna för intressenter från hela världen som vill utveckla och testa sina egna mixer av material med Boden och vår teknik och kompetens som utgångspunkt.

Hjärtat i verksamheten som är belägen på SWEBO Bioenergy i Boden är den stora multibrännaren för svåra bränslen med en fukthalt på upp till 61 procent. Olivkärnor, stråhalm, chips och slaktavfall är några av alla de material som kan testas och utvecklas i varierande mixer. Redan idag används tekniken med framgång på bland annat stora stuterier som en del i lokala kretslopp med hästgödsel som bränsle. Att på detta vis göra restprodukter till resurs kan lösa många av våra globala miljöproblem.

Det som gör anläggningen unik i sitt slag är att man förutom tillgången till storskalig testverksamhet under samma tak även har tillgång till labb, kompetent personal, pelletering, granulering och verkstad. Luleå Tekniska Universitet ligger bara cirka 45 minuter bort liksom flyget för långväga besökare.

Vi har vänt nackdelarna till fördelar. I det jämförelsevis glesbefolkade Boden är det lugnt och besökarna får arbeta i fred med sin utveckling. Boden har också ett klimat med stora temperatursvängningar mellan het högsommar och subarktisk vinter. Det som fungerar här, det fungerar överallt.

Anläggningen är den första av Future Ecos planerade teknikpark bestående av tre test- och visningsanläggningar med olika miljötekniska inriktningar. Tillsammans gör de Boden till en kommun som ligger i spetsen inom biobränslen, återvinning och förädling av restprodukter.

Vid invigningen tisdagen den 2 december kl 12.00-15.30 visas den första demoanläggningen och pågående och framtida utvecklings- och forskningsprojekt presenteras. På plats finns samtliga delägare i Future Eco samt samarbetspartners, Luleå Tekniska Universitet med flera.

För mer information: VD Alf Andefors, tel. 070-306 29 72

 

Kompletterar ägargruppen - Frebelt ny delägare

1 mars 2016
Future Eco kompletterar sin ägargrupp och går från sju till nio starka delägare. Frebelt ny delägare i Februari 2016Frebelt AB är ett familjeägt företag som har arbetat med bandtransmissioner och transportlösningar i över 30 år. De har sitt säte i...
 
 
Demoanläggning i Boden löser globala miljöproblem
pdf

Demoanläggning i Boden löser globala miljöproblem

2 december 2014
Nyhetsmaterial för fri publicering: I Boden invigdes den 2 december en demoanläggning som öppnar dörrarna för hela världen att testa och utveckla...
 
 

Världsunik demoanläggning byggs i Boden

17 mars 2014
På Swebo Bioenergy AB i Boden byggs nu en fullskalig demonstrationsanläggning förutveckling av olika bränslemixer. Anläggningen, som kan bli intressant för användare från hela världen, beräknas stå färdig under 2014. Tre olika test- och...
 
 
 

Nyheter

1 mar 2016
Future Eco kompletterar sin ägargrupp och går från sju till nio starka delägare. Frebelt ny...
2 dec 2014
Nyhetsmaterial för fri publicering: I Boden invigdes den 2 december en demoanläggning som öppnar...
19 nov 2014
Den 2 december invigs vår demonstrationsanläggning för utveckling och tester av olika...